VOOR LIEFHEBBERS VAN WIJN EN HONING

Maak je eigen heerlijke godendrank, Mede.

Cursus Mede Wijn Maken

Leer in de cursus Mede maken hoe je heerlijke Mede wijn van (eigen) honing maakt.

Onder begeleiding van de ervaren imker en wijnmaker Ben Kogelman leer je het gehele gistingsproces, het hevelen en bottelen van deze heerlijke drank onder de knie te krijgen. Proef verschillende soorten medes die enkele jaren gerijpt zijn en wordt rondgeleid door de Hammerhof tuin, met o.a. de boomgaard en bijenstal.

Cursus start: zondag 7 April 2019

Reserveer een plek voor deze complete cursus, door contact op te nemen met Ben.

cursus mede maken soortelijk gewicht meten
Het meten van het soortelijk gewicht

Leer je eigen mede maken op Hammerhof

Mede maken is een gezellige en leerzame activiteit!
Waarom?

Wordt een echte wijnmeester

Je krijgt de kennis en ervaring om thuis zelf mede te kunnen maken.

Gezellig samenwerken en samen leren

Elk Mede maak proces is anders. Je werkt aan je eigen mede, en door in een groep te werken leer je van elkaars proces en de diverse situaties die daarbij ontstaan. Je krijgt daardoor in korte tijd veel ervaring en bagage mee. Je ontmoet daarnaast ook andere enthousiastelingen die jouw passie delen.

Geniet thuis nog na

Je krijgt 25 à 26 flessen zelfgemaakte mede mee om thuis nog heerlijk na te genieten.

Mede wijn filteren bij de cursus mede maken
Samen mede overgieten en filteren

Hammerhof als locatie

Hammerhof is een uitstekende locatie om mede te maken:

  • Je krijgt les en begeleiding van Ben die meer dan 15 jaar ervaring heeft in wijn en mede maken
  • Het is een optimale omgeving om goede gisting van de mede te krijgen (o.a. door de constante temperatuur, geen tocht) waardoor de mede niet kan mislukken
  • Al het materiaal om mede te maken is aanwezig
  • Er zijn voldoende stellingen aanwezig voor het opslaan van de medevaten
  • Neem een kijkje bij de bijenstal, waar de honing wordt gemaakt
  • Wandel door de wilde bloemenweide, waar de bijen hun honing vandaan halen
  • Tijdens het opslaan van de vaten op Hammerhof, vind er periodiek controle plaats door Ben. Hij controleert o.a. of er voldoende water in het waterslot zit zodat er geen bacterien van buiten in de mede kan komen
het vullen van wijnflessen met goudgele mede wijn
Samen mede overgieten en filteren

Wat houdt de cursus in?

De cursus Mede maken is een complete cursus en bestaat uit 4 dagdelen waarop je bij elkaar komt. Deze dagdelen zijn verspreid over 10 maanden.

In de cursus komt het gehele proces van mede maken aan bod:

Dag 1: Introductie en opzetten van gistingsvat
Dag 2: Heveldag I
Dag 3: Heveldag II
Dag 4: Bottelen

Tijdens de cursus kan je genieten van koffie, thee, een lunch en natuurlijk: mede wijn.

Aan het einde van de cursus ga je naar huis met:

  • al het benodigde materiaal om mede te maken, met o.a. het gistingsvat, waterslotje, roerspaan, hevelslang, hydrometer en maatbeker.
  • de 25 flessen zelfgemaakte mede om nog heerlijk van na te genieten (lege flessen en doppen zijn bij de cursus inbegrepen)
ben hevelt mede wijn uit wat met hevelslang

Thuis mede maken

Met het materiaal wat van de cursus meekrijgt, kan je goed zelf aan de slag om nog meer mede te maken.

Je hebt dan het Hammerhof Handboek Mede maken en door de ervaring die je in de cursus hebt opgedaan, kun je je eigen smaak mede verder ontwikkelen. Creëer je eigen unieke smaak die bij jou past. Elke mede is uniek in z’n eigen soort.

Als je tijdens de cursus vragen hebt, kun je Ben emailen of bellen voor advies.

cursisten maken mede wijn

Voor wie is de cursus bedoeld?

  • Voor zowel personen die zich alleen willen inschrijven als voor grote groepen
  • Iedereen die geinteresseerd is in het maken van eigen wijn of mede
  • Imkers die van eigen honing mede willen leren maken

Je kan je individueel of met een groepje aanmelden.

Wanneer je je alleen aanmeldt, volg je de cursus in een samengestelde groep van minimaal 5 personen en maximaal 15 personen.

Als je zelf een groep hebt van minimaal 10 personen kan je een eigen groep vormen en zal ben in overleg met de groep een eigen datum plannen.

Datum en Tijd

Datum

De cursus wordt op vastgestelde data gehouden, de Open Cursus datum. Je kunt je hier individueel voor aanmelden.

De eerstvolgende datum is zondag 7 April 2019 van 10.00 u – 13.00 u. De data voor de overige 3 dagdelen worden dan besproken.

Wanneer je je wilt aanmelden met je eigen groep van minimaal 10 personen, dan kan je in overleg met Ben een eigen datum en tijd inplannen.

Neem ook hiervoor contact op met Ben via de contact pagina.

Tijd

De cursus wordt in de ochtend gegeven, van 10.00 u – 13.00 u.

Locatie

De cursus Mede maken wordt in de workshopruimte van Hammerhof in Raalte gegeven. Dit is de ideale omgeving voor het maken van mede.

Kosten

De prijs is €290 per persoon

Voor dit bedrag krijg je:

  • 25 flessen zelfgemaakte mede (ongeveer 19 liter)
  • de complete cursus Mede maken, welke bestaat uit 4 bijeenkomsten (van elk ongeveer 3 uur) verspreid over 10 maanden
  • het cursus handboek voor de cursus mede maken ter waarde van €17,95
  • materiaal en ervaring die je nodig hebt om zelf ook thuis mede te kunnen maken: een vaatje, hevelslang, waterslot, roerspatel, en een hydrometer en maatbeker
  • natuurexcursie door Hammerhof natuurparkje en langs de bijenvolken
  • bij elke bijenkomst koffie, thee, lunch en mede proeverij
voorbeeld handboek mede maken hammerhof

Honing

Voor het maken van 25 flessen mede is 6 kilo honing nodig. Hier kun je eigen honing voor gebruiken of je kunt voor 8 Euro per kilo honing aanschaffen bij Hammerhof.

Hoe kan ik me aanmelden?

Omdat het aantal plekken beperkt is, werkt Hammerhof op basis van reservering.

Je kunt een plek voor de cursus reserveren door de helft van het cursusgeld aan te betalen, 145 euro per cursist.

Neem voor het reserveren van een plek in de cursus contact op met Ben, zodat hij je de betalingsgegevens kan toesturen. Na betaling is je reservering definitief en heb je gegarandeerd een plek.

Mede cursisten met wijnvaten en flessen mede
"Bedankt voor de leerzame dagen!"
- cursist Cursus Mede Maken

Nieuw Cursus Element!

Bijen kijken en ervaren

Voor de liefhebbers is er een nieuw element aan de cursus toegevoegd.

Tijdens 1 van de 4 cursusdagen krijg je de mogelijkheid om met imker Ben mee te kijken in een bijenkast.

We gaan dan kijken waar de honing vandaan komt. Een kijkje achter de schermen, in het ‘huis’ van de bijen. Je krijgt een imkerpak aan, en krijgt uitleg over hoe een bijenvolk in elkaar zit. En als de situatie er naar is (dat is afhankelijk van de bijen) kunnen we honing uit de kast halen en proeven.

Als leek erg leuk, maar ook als je ervaren imker bent kan dit interessant zijn om ervaringen uit te wisselen.

geopende bijenkast met raampjes en bijen
Bijen in een bijenkast: ze werken rustig verder
raampje met honing en bijen
Verzegelde honing in een raampje
Imker Ben laat een raampje bijen zien
Ben met een raam met bijen en broed.