Geschilderde Bijenkast kopen

Hammerhof verkoopt kant en klare, groen geschilderde kunststof bijenkasten.

We verkopen die bijenkasten inclusief bijenvolk en ook los (zonder bijen).

Deze complete bijenkast is handig voor als je een broedaflegger of veger wil gaan maken, of voor als je een bijenkast reserve wil hebben staan voor als je een zwerm of bijenvolkje te plaatsen hebt.

Een complete basiskast

We hebben voor deze bijenkast specifieke Segeberger onderdelen geselecteerd die jou het imkeren prettiger maken en bijdragen aan de groei en gezondheid van je bijenvolk.

Wij zijn hier erg enthousiast over, en de ervaringen van de imkers die wij geholpen hebben vinden we geweldig.

Complete groen geschilderde bijenkast met vlieggatschuif en voerbak

Deze complete basiskast bestaat uit

De bodem

De bodem heeft een vliegplank, zodat je het gedrag van de bijen goed kunt observeren, en bijvoorbeeld tijdig roof kunt detecteren. Het heeft een duurzame metalen gaasbodem voor extra luchtinlaat, en de afvoer van wasresten, varroa en ander afval of vuil.

Deze bodem heeft uitparingen zodat er eenvoudig een varroalade onder geschoven worden vanaf de achterkant van de bijenkast.

De vlieggatverkleiner

We hebben een verstelbare vlieggatverkleiner in de bodem geplaatst. Je kunt daarmee eenvoudig indringers buiten de bijenkast helpen houden door het vlieggatschuifje open te zetten aan de hand van het formaat en situatie van het bijenvolk.

Ook is de kast makkelijk open en dicht te zetten tijdens vervoer van een bijenkast met bijenvolk, of tijdelijk na het maken van een broedaflegger of veger.

De broedkamer

De raamafstand in deze broedkamer is gelijk aan hoe bijen hun raatafstand in het wild het liefst bouwen.

In deze 11-raams broedkamer passen 10% meer bijen dan in een klassieke 10-raams bijenkast, waardoor je bijen minder snel zwermneigingen krijgen door ruimtegebrek.

Het bijenvolk kan groter groeien, sterker blijven en zal door het formaat meer capaciteit kunnen hebben om honing te halen.

Door de hoge isolatiewaarde van deze bijenkast kunnen de bijen de couveuse temperatuur van 35C, nodig voor de groei van ei tot bij, stabieler houden. Hierdoor is ook de varroadruk lager. (De ideale temperatuur voor varroa groei is tussen de 31,5 en 32,5 C.)

Er gaan standaard Simplex ramen in deze broedkamer, het meest gebruikte bijenraam formaat in Nederland. 

Ook heeft deze Segeberger broedkamer aan alle 4 zijkanten een handvat om de broedkamer mee vast te pakken. Op die manier til jij als imker altijd op een manier die prettig voor je is.

De voerbak

Met deze voerbak is voeren eenvoudig vanaf de bovenkant na het oplichten van de deksel van de bijenkast. Je ziet direct of ze nog voer hebben, en je kunt het vloeibare voer er zo in gieten, bijvoorbeeld tijdens het inwinteren.

Door de metalen gaasafscheiding kun je de bijen observeren, en is de voerbak makkelijk schoon te maken.

De deksel

Deze Segeberger deksel heeft vlakke elementen èn een schuin aflopend dak. Door de twee schuine kanten loopt regenwater dat op het dak komt links en rechts van de bijenkast, in plaats van langs de voorkant in de vliegopening.

Door de vlakke elementen is kast stapelbaar, en ook vlak als de deksel op de kop ligt. Zo kun je er tijdens het imkeren makkelijk (tijdelijk) een ander bijenkast element op zetten.

De koppeling: het past precies

Elke bodem, broedkamer en voerbak heeft een binnenrand aan de bovenkant, waar de onderkant van het onderdeel erboven precies op past met de buitenrand.

Daardoor kunnen de kastonderdelen niet zomaar ongewenst van elkaar schuiven tijdens het imkeren, door een storm of bij vervoer van de bijenkast.

Ook isoleert de bijenkast daardoor beter. Prettig voor de bijen, en ook voor de imker, want bijen zullen minder dichtkitgedrag vertonen en de kast is daardoor makkelijker te openen door de imker tijdens inspectie.

Geschilderd met duurzame lak

De bijenkast is voor je geschilderd met duurzame buitenverf van Sikkens of Histor in de kleur Hollands Groen.

Kunststof bijenkast

Hammerhof kiest voor kunststof bijenkasten. Voordelen daarvan zijn onder andere:

  • de goede isolatie: dat ondersteunt je bijenvolk bij de groei. De koningin legt vaker eitjes aan de rand van het raampje, als daar de temperatuur ook constant goed is.
  • het gewicht: lichter dan menig houten kast, daardoor makkelijker in gebruik
  • duurzaamheid: geen last van verrotting door vocht
  • universeel: er passen Nederlandse Simplex raampjes in, het meestgebruikte raamformaat in Nederland
  • er passen (in de kunststof broedkamer die wij aanbieden) 11 raampjes ipv 10 in een bak, dus 10% meer bijencellen capaciteit voor broed en honing
  • raamafstand is gebaseerd op de raatafstand die bijen zelf gebruiken in het wild
  • door overhangende randen minder tocht in de kast, daardoor minder dichtkitgedrag door de bijen

Lees daar meer over in het artikel over de voordelen van een kunststof bijenkast.

Losse bijenkast kopen

Wil je deze bijenkast kopen? Dat kan bij Hammerhof na het maken van een afspraak met imker Ben.

Je komt de bijenkast dan ophalen in Raalte (Overijssel), en Ben kan je adviseren over eventueel andere onderdelen die je nodig hebt.

Eventuele extra broedbakken, honingkamers, ingesmolten raampjes of bijvoorbeeld een koninginnerooster & varroalades hebben we op voorraad.

Neem contact op met Ben en hij helpt je er graag mee.

We versturen geen bijenkasten of onderdelen.

imker Ben met een darrenraampje
Imker Ben met een darrenraampje

Bijenvolk met bijenkast

Wil je een bijenkast inclusief zachtaardig bijenvolk bijenvolk bestellen? 

Je krijgt tijdelijk de online basiscursus bijenhouden ter waarde van €125 gratis bij aankoop van een bijenvolk met bijenkast. Bekijk deze aanbieding op de pagina over de zachtaardige bijenvolken van Hammerhof. 

Meer weten over de cursus? Lees erover op de pagina basiscursus bijenhouden.

Ervaringen van anderen

bijenraam vol bijen en broed tot aan de rand van het raampje
Te zien op dit raampje: broed tot aan de randen van de kast.