5 Redenen om Bijen te Houden als Hobby

Bijenhouden wordt steeds populairder! 🐝πŸ₯³

En dat is niet zo raar, want er zitten veel leuke en leerzame voordelen aan het houden van bijen.

Hieronder vind je 5 redenen waarom je zou bijenhouden als hobby:

1. Geniet van gezonde, rauwe honing uit eigen tuin

Je eigen bijenvolk houden betekent dat je ook je eigen honing kan slingeren en eten!

Rauwe honing, vers van de honingraat is niet alleen erg lekker maar ook supergezond. Het bevat belangrijke vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten voor een gezond lichaam en geest. Het is heerlijk om zo op je boterham te eten, maar kan ook verwerkt worden in vele gerechten als natuurlijke zoetstof, zoals in taarten en likeur en wijn.

Je kan bij Hammerhof terecht voor imker honing van onze eigen bijtjes!

Potje honing van Hammerhof

2. Gezonde groei van je groenten en fruit in eigen tuin

Bijen zijn specialist in het bestuiven van bloemen, gewassen en fruitbomen.

Door bijen te houden vergroot je de kans dat je groenten en fruit zoveel en zo goed mogelijk wordt bestoven voor optimale groei en bloei. Het resultaat: mooie, volle bloei van bloemen, planten en gewassen in eigen tuin en omgeving.

3. Maak je eigen natuurlijke producten

Naast honing levert het houden van een eigen bijenvolk ook extra producten op, die erg gezond zijn en ideaal voor eigen gebruik.

Zo kan je van bijenwas kaarsen, raat en boenwas maken. Is propolis goed voor o.a. een betere huid, gezonde bloedcirculatie en schijnt het voor veel mensen als een natuurlijke antibioticum te werken.

En leveren bijen Γ¨chte superfoods, zoals bijenpollen (ook wel stuifmeelkorrels genoemd) en koninginnengelei, die boordevol eiwitten en verschillende mineralen en vitaminen (B-vitamines) zitten. Heerlijk dus om zelf van te genieten!

4. Een leuke hobby waar je veel voldoening uit haalt

Als je een imker vraagt wat nou echt een voordeel is van eigen bijenhouden, dan zullen velen antwoorden: ‘Het geeft me rust.’

Bijenhouden zorgt ervoor dat je de aandacht krijgt voor je bijtjes en gefocust bent om ze zo goed mogelijk te verzorgen. Het geeft een soort kalmte en voldoening om zo heerlijk met de bijen te werken. Vooral als je je kast in je tuin of midden in een stukje natuur hebt staan, is dit heerlijk genieten.

Een ideale hobby om even te ontsnappen uit het doorgaans haastige leven dat we leiden.

Imker Sil met een uitgebouwd broedraampje

5. Educatieve bezigheid waar je veel van leert

Een bijenvolk bestaat uit veel meer dan dat we vaak alleen aan de buitenkant zien.

Vooral als je nog niet erg bekend bent met wat bijen doen, en hoe hun systeem werkt. Als je je erin verdiept, zal je misschien verbaasd zijn over de interessante processen die er plaatsvinden. Van de verschillende taken die elke bij heeft (o.a. schoonpoetsen van cellen, bewaken van nest) tot de gehele ontwikkeling van ei, naar larve tot volwassen bij.

Bijenhouden als hobby kan dus leiden tot het worden van een ervaren imker!

Zelf bijen houden?

Heb je meer interesse gekregen in het houden van een bijenvolk als hobby?

Hammerhof kan je helpen met een zachtaardig bijenvolk. De bijenvolken worden geteelt op perfect gedrag: aardig voor de imker zijn en veel honing halen. Lees daarover meer op de pagina ‘bijenvolk kopen‘.

Lachende imker Ben met een raampje bijen
Imker Ben laat een raampje bijen zien