De Voordelen van een Kunststof Bijenkast

Bij Hammerhof maken we gebruik van kunststof bijenkasten. De voordelen daarvan lees je hieronder.

Perfecte isolatie

Als imker gaan we uit van wat het beste is voor de bijen. Voor een bijenvolk dat uit wil breiden is het belangrijk dat de eitjes en larfjes (het ‘broed’) op een constante temperatuur warm worden gehouden. Een kast met goede isolatie ondersteunt daarbij, en dat is te merken aan de hoeveelheid broed die je terugziet op een raampje. 

Bij een goed geisoleerde bijenkast legt de koningin haar eitjes tot de rand van het raampje. Doordat de bijen de kast door de isolatie goed op temperatuur kunnen houden zullen de huisbijen deze eitjes tot aan de rand van het raampje verzorgen. Het mogelijke resultaat? Broed tot aan de randen zoals hieronder op de foto is te zien. In dit raampje zitten meer dan 2000 celletjes vol broed. Per kant van het raampje.

Raam met bijen en broed tot aan de randen

Door de goede isolatie kan het bijenvolk ook in de winter de bijenkast makkelijker op temperatuur houden. Je vergroot daarmee hun kansen tot overleven in de winter, helemaal als het een strenge winter wordt.

Ook kan de kunststof bijenkast qua isolatie prima in het open veld staan. Het is dan wel verstandig om de bijenkast op een verhoging te zetten, bijvoorbeeld op een grote tegel of een lage tafel. En ook hier is het meestal verstandig om de opening van de bijenkast richting het zuiden of zuid-oosten te zetten. Daardoor krijgt de kant van de opening minder slecht weer te verduren.

Bijenkasten met imker in het open veld

Verlagen van de varroa druk

De hoge isolatiewaarde van een kunststof bijenkast brengt nog een heel belangrijk voordeel met zich mee. Doordat de kast goed geisoleerd is kunnen de bijen de temperatuur in de kast makkelijker vasthouden en blijft deze stabiel rond de 35ºC (in de zomermaanden). Hiermee gaat de varroa druk in de kast naar beneden en verlaag je de kans op de groei van varroa mijt.

Makkelijker te tillen

Kunststof kasten zijn over het algemeen lichter dan houten kasten. Ze zijn daardoor makkelijker te tillen. Dat werkt erg prettig als je met je bijen bezig bent en je de honingkamer of tweede broedkamer van de onderste kamers af moet tillen. Het verschil in gewicht ga je helemaal goed merken als je de hele bijenkast in 1 keer moet vertillen, als je ze bijvoorbeeld bij een heideveld of koolzaadveld gaat zetten.

imker Ben die lichtgewicht bijenkast onderdelen optilt
Makkelijk te tillen kastonderdelen

Duurzaam

Een kunststof bijenkast is extreem duurzaam en zal niet gaan rotten doordat er vocht bij komt als de verf er ergens af is gegaan. Kunststof gaat ‘levenslang’ mee als je er goed mee omgaat.

Makkelijk uit te breiden en universeel

Naarmate je bijenvolk groeit is het handig om een extra broedkamer of honingkamer op de bestaande bijenkast te zetten. Net als andere bijenkast soorten zijn de kunststof bijenkasten makkelijk uit te breiden. We gebruiken kunststof kasten van Segeberger. Die zijn bij goed verkrijgbaar bij verschillende winkels in Nederland. Wij schilderen de kast groen voor je. De kleurcode van de groene verf krijg je van ons mee, zodat je de andere onderdelen dezelfde kleur kunt schilderen als je die later ergens anders aanschaft.

De raampjes die in de Segeberger bijenkast gaan zijn standaard Nederlands Simplex en er gaan er 11 van in een broedbak. Bij aankoop van een bijenvolk van Hammerhof krijg je 10 raampjes kado, en als je een bijenkast aanschaft bij dat bijenvolk dan krijg je ook het 11e raampje kado. Zo zit de broedbak mooi vol met raampjes en bijen.

Schaf een bijenkast aan bij Hammerhof

Wil je een bijenkast bestellen? Dat kan bij Hammerhof bij de aankoop van een zachtaardig bijenvolk.

Neem hiervoor contact op met Ben. Zijn email adres en telefoonnummer kun je vinden op de contactpagina.

Op de pagina over de zachtaardige bijenvolken van Hammerhof kun je meer lezen over de eigenschappen van de bijenvolken zelf.

bijenraam vol bijen en broed tot aan de rand van het raampje
een raampje met bijen en broed tot aan de randen van de kast